Etkinlik - cm-dm-m-dam-hm olusturalim

 Amaç : Öğrencilerin somut olarak güncel hayatta pek rastlamadığı dam ( dekametrekare ) ve Hm ( hektometrekare ) nin ne kadar bir uzunluğu temsil ettiğini göstermek .

Malzemeler: Büyük topak ip , Makas , Cetvel ,

Alan : Okul bahçesi , ve hatta yeterli gelmeyebilir .

En küçük birimden başlayarak , mm kesip gösterin . bundan 10 tane olursa cm olacağını söyleyip , 1cm lik bir parça kesmelerini söylemek .

1cmlik parçadan 10 tane olduğunda dm olduğunu söyleyip , topaktan 10cm yani 1 dm kesmelerini söyleyin.

Artık elimizle tutabileceğimiz uzunlukta bir parçamız var , şimdi cetvelle ölçümle değil de , yaptığımız dm ile ölçümlere devam edeceğiz. amacımız öğrencinin her birim için 10 katı lazım olduğunu görmesini sağlamak.

İp topağından kestiğiniz dm lik iple , katlayarak 10 parça uzuluğunda bir parça kesin . Elde ettiğimiz 1m dir.

şimdi 1m nin yardımıyla topaktan 1m yi  10 a katlayarak topaktan parça kesin . Elde ettiğiniz 1 dam dir. o parçayı uzatın , ve ne kadar uzun olduğunu tebeşirle işaretleyin. Örnek : 1 ucunu okulun uzarına değdirip , ne kadar uzun olduğuna bakın , ucuna işaretleyip yere DAM yazın .

şimdi , büyük bir alana ihtiyacımız olacak , şimdi bu dam ın yardımıyla 10 kez topaktan yapacağımızı belirtin , bi 20 dk suruyor . 100m yani 1 hektometre elde ediyorlar , uzun bir mesafe . Bunun da hektometre olduğunu belirtirsiniz.

Hadi şimdi kilometre yapalım deyin :) tabi ki yapılması çok zor biz yapmadık


Okulun dışındaki futbol sahasının etrafını dolandık . ipin ilk başladığı yer , arabaların olduğu yer , Resimde gördüğünüz futbol sahasının uzun tarafı + kısa tarafı + uzun tarafın yarısı  = 1 hm , 1 hektometrekare yaptı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları