Öğrenci düşük not alamaz

 

Bugün öğrenci velilerinden biri , yada birkaçı (Müdür birkaç veli diyor ) 6.sınıflarda en son yaptığım ikinci sınavda öğrencisinin düşük not aldığını belirtmiş ve beni müdüre şikayet etmiş .

*Sınıfta ders işlenmiyormuş
*Müfredattan geriymişim
*işlemediğim yerlerden sormuşum
*En çalışkanlar bile düşük not almış

Suçlamalar böyle..olayın kısacası şu , öğrenci düşük not almış , veli bir hışımla gelmiş vermiş veriştirmiş , bire bin katmış , gerçekten böyle birşey var mı yok mu hiç önemli değil , bir hışımla gelmiş müdüre şikayet etmiş .

Müdür , sınav kağıtlarını istedi , cevap anahtarını ve öğrencilerin kağıtlarına baktık .
Tüm öğrencilerin tek tek sınav sonuçlarını topladık ve ortalamasını aldık , ortalama 55 .

Ki bu ortalamada , 13 puan alan 15 puan alan extreme öğrenciler de var.

Suçlandığı gibi , "en çalışkan öğrenciler " düşük değil , 88 ve 95 puan aldı . 100 alan olmadı.

( Öğrencilere , 1.yazılıya göre düşük not aldıkları için e-okula girişte +10 puan vermiştim , dolayısıyla resmi ortalama 65 oldu ) .

Ortalama sanırım müdürün beklediği kadar düşük çıkmadı . Müdürün söylediği , "Hocam düşük not vermeyin zaten, özel okullarda en düşük öğrenci notu 100 ( evet yanlış yazmadım) , öğrencinin not baskısı yok " .

Müdür haklı , özel okullarda bu şekilde . Herkes 5 lik . Sanırım bazı öğretmenler yada diğer öğretmenler de bu değerlendirme yapıyor ki , "düşük not alması" garipseniyor.

Öğrencilerin birinci ve ikinci notları .


Kendimi düşük not veren bir öğretmen olarak görmüyorum , "hak ettiği notu" veren bir öğretmen olarak da görmüyorum . Her zaman öğrenci lehine hareket etmeyi presip edindim, hatta hiçbir zaman bir öğrencinin ortalamasını 45 den aşağı düşürmedim , düşürmem de , ve iyi olduğuna inandığım bir öğrenciyi 3 düşüyorsa 4 ve hatta 5 , 4 düşüyorsa 5 düşürürüm . Yazılıdan düşük sözlü notu kesinlikle vermem . Hiçbir zaman , not benim için önemli olmadı .
Öğrencinin matematik yeteneği olduğuna inanmam yeterli . Matematik apayrı birşey ..

Veli ve öğrenci davranışları

Daha 2.sınavı yaptık , öğrenci her zaman iyi not alacak diye bir kural yok , bunun 3.sınavı var sözlüsü var , Performans değerlendirmesi var . Bunların hiçbirini beklemeden , ve öğretmenle sorunun ne olduğunu konuşmadan direk müdüre şikayete gidip, ağır suçlamalar yöneltmek ne derece etik merak ediyorum ? Tabi ki hiçbir suçlamanın geçerliliği yok .

Öğrenci yoruma dayalı soru istemiyor , düşündürme

10-15 puanlık yoruma dayalı soru sormuştum , öğrecinin öğretmediği yerden soru sordu serzenişi bu yüzden . Öğrenci zorlanmak istemiyor , kural şöyle şunu gördüğün zaman şunu uygulacaksın , tamam ..

Neden öyle ? Yorumla ..yok .

Kötü notta kimsenin suçu yok , suç öğretmenin !

Genelde öğrencilerin matematik notu zayıftır , öğrenci ise en kaypak varlıktır , veli öğrenciyi sıkıştırdı mı , suçu direk öğretmene atar , öğretmen anlatamaz , birşey anlamaz , herkes kötü almıştır , çalıştığı yerlerden sorulmamıştır , öğretmen anlatmadığı yerlerden sormuştur..vs de vs .., daha bahane çok . Ama hiçbir zaman , "ben çalışmadım " demez.

Ülkemizde öğrenciler matematikten geçer not alır ama binlerce öğrenci matematikten sıfır çeker , 2015 lys1 ortalaması 50 sorudan 9.7 geçen senenin teog matematik ortalaması 20 sorudan 7,6 . Puan bazında bakarsak 100 üzerinden 38 ! . ( 7.6 ise son zamanlardaki teog sınav soruları dolayısıyla yükseldi , benim zamanımda 2 belki 3 ..) .
Oysa tüm öğrenciler matematikten en az 45 alarak mezun oluyor.

Size sistemi söylüyeyim ;

Okulla , veliyle , öğrenciyle sorun yaşamak istemiyorsanız öğrencilere notu basın kafanız rahat olsun.

Enerjim tükeniyor ..

Başka bir mesleği yapsaydım mesleğimi bu kadar sever miydim bilmiyorum ama gerçekten matematik öğretmenliğini seviyorum , yapmaktan mutluluk duyuyorum. Bu tip olaylar ise midemi bulandırıyor , enerjimi mahvediyor . Zaman zaman bırakmayı düşünüyorum , kendiniz çalın kendiniz oynayın ben gidiyorum diyesim var , bugün o günlerden biri . Maddi olarak sıkıntım yok ama bırakırsam ne yaparım ? Boş boş dolanacak halim yok , başka bir meslekte para kazanabilirim ama hoşlanır mıyım ? Hayır ..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları