Sayaç nasıl okunur ? - Etkinlik-

 5. ve 6.sınıflara hacim konusunda sayaç okumasını  gösteriyorum , Öğrencilere sayaçlarının fotosunu çekmelerini ve faturaları getirmelerini istedim . Çocuklar sayaç nasıl okunur bilmiyor . Bırakın çocuğu makine mühendisliği okuyan üniversite öğrencisi bile bilmiyor , başımdan ilginç bir olay geçti .  Üniversite öğrencilerine ev teslim edeceğim , dairede daha önce hiç oturulmadı , doğalgaz sayacı vs hepsi sıfır takıldı . Öğrenci doğalgaz sayacına bakmış bana diyor ki ; "burada 11 m³ yazıyor " burada oturulmuş ya da birisi  gazı kullanmış. Gittim baktım , gerçek mi diye , sayaç şu şekilde , 0000,011 m³  , baktığı yer virgülden sonraki kısım , yani desimetreküp olan kısmı , muhtemelen tesisatı denemek için yakılan ve doğalgaz borularındaki gaz .  1 metreküp gaz  yaklaşık olarak 1 lira, yakılan gazın maliyeti yaklaşık 1 kuruş .

Etkinlikteki amacım şuydu ;

1- Elektrik su ve doğalgaz sayaçlarını okuyabilmeli

2-Elektrik , su ve gazı hangi birim üzerinden alıyoruz buna cevap verebilmeli .

bir de sorumuz madem gazı m³ biriminden alıyoruz , neden gaz istasyonlarında otogaz alırken litre yazıyor ?

ilginçtir etkinlikte, öğretmenim "ilk endeks"  "son endeks" nedir diye soranlar oldu .


Peki sayaç nasıl okunur ?

 


Asıl olan metreküp kısmıdır , yani virgülden önceki kısım , virgülden sonraki kısım "kırıntı" yani daha bir tam metreküp olamamış kısımdır , çoğu sayaçta diğerlerinden ayırmak amacıyla kırmızı ile gösterilir . metreküpten daha düşük olan birim desimetreküp olduğuna göre , kırmızı kısım desimetreküptür .

sayaçta 873 desimetreküpü görüyoruz , burası şu an 873 , 900 olacak , 999 olacak , 1000 olduğunda 1 metreküp olmuş oluyor ve virgülden önceki sayı bir artıyor .

şu anda şehirlerde ortalama m³ gaz fiyatı yaklaşık 1 liradır ve ortalama bir daire günde 10 m³ gaz ile ısınır. Yani günde 10 lira - 15 lira arası gaz yakarız.

Su sayacı ve diğer sayaçlarda da önemli olan virgülden önceki kısımdır .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları