Anglo sakson uzunluk ölçü birimleri müfredata girmeli
Amerika ve İngilterede kullanılan uzunluk ölçü birimlerinin örneğin , ft - foot , mil , inch yard 5.sınıf müfredatına dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum . Çevirme kesinlikle olmamalı ama ne oldukları hakkında bir bilgi sahibi olmalılar. Özellikle medya ve iletişim araçlarının artmasıyla birlikte pek çok kez bu terimlere günlük hayatta karşılaşıyoruz .
Örneğin Amerikan filmlerinde hız ve uzaklık için pek çok kez mil ..hatta deniz mili bile karşılaşabiliyoruz.
Uçuşlarımızda pilot yerden yüksekliğimizi Ft - Foot ( yaklaşık 30 cm ) cinsinden söylüyor . Tabi daha sonra metre cinsinden de belirtir . Uçağı üreten firma Boeing Amerikan firması olduğu için haliyle tüm sistem Amerikan sistemi , eğer Avrupa firması olan Airbus uçağı ile uçarsanız metrik sistemle bilgilendirilirsiniz.
Örneğin , tüm Tv , Laptop , Tablet ekranlarımız inch cinsinden belirtilir . inchin ne olduğunu ve 55 inch bir tv nin ne anlama geldiğini bilmesi gerekir.
Ben öğrencilere sürekli gösteririm , umarım müfredata girer de diğer öğretmen arkadaşlarımız da bu konuya öncelik verirler.
Bu sadece uzunluk ölçüleri için geçerli değil ,diğer tüm ölçü birimlerinden de yeri geldikçe bahsedilmesi gerekiyor , örneğin Amerikan tv lerinde hava durumuna bakan bir kişinin özellikle yaz ayıysa amerikanın kaynamakta olduğunu düşünebilir , ekranda 142 yi gören bir arkadaşım anlam verememişti . Tabi ki birim farklı , 142 fahrenheit !
( Görsel accuweather.com dan alınmıştır )
Örneğin şu anda ( Nisan 7 2016 ) Miami de havanın 74 derece olması imkanı var mı ?
Yorumlar
Yorum Gönder