Bilgi Yarışmaları Saçmalığı

 Bugun ilçe genelinde "bilgi yarışması" yapıldı . Matematik sorularını hazırlayan  komisyondaydım . Hiç istememe rağmen nasıl oldu da komisyona seçildim anlayamadım zira bilgi yarışmalarına toptan karşıyım . Hangi devirdeyiz allah aşkına , hangi eğitim felsefesine dayanarak biz bu yarışmayı yapıyoruz ? öğrencilere ne gibi katkısı var? 1975 lerde çekilmiş , hababam sınıfı filmlerinde var bilgi yarışması !  yani bundan 40 sene öncesinin mantığı ile eğitim işini yürütmeye çalışıyoruz. Bir de gelenekselmiş , sanki pilav günü..

ilçe milli eğitim müdürü  , sık sık öğrencilere bu bir yarışma değil , etkinlik diyerek öğrencileri sakinleştirmeye çalıştı , bi işe yaradı mı derseniz ? pek sanmam ..Bakış açısını koyması açısından benim için bi nebze iyiydi.

Öğrenciler için güzel bi etkinlik olabilir sadece ancak o etkinliğin bile zararları olduğu kanısındayım . Bi olaya tanık oldum. Bir köy okulumuzun yöneticileri öğrencileri yarışmaya getirmiş , daha yarışma başlamamıştı müdür yardımcısı öğrencilere diyor ki ; - "Bakın ben size diyorum , şu okul birinci , şu okul ikinci , şu 3.üncü  biz sonuncuyuz , adım gibi eminim , bizden bişey olmaz"  , çocuklar üzgün ve masum , nasıl üzüldüm .. Bu ne biçim bir anlayıştır ?  ( doğru diyorsun , senden bişey olmaz geri zekalı ! )

Bir de bu işin okul tarafı var ..

- Yarışmada elenen öğrenciler , birbirini suçlayacak , ben doğru cevabı bilmiştim ayşe başka dedi onu yazdık .

-Öğretmenler , birbiri arasında okuldaki öğrenciler Türkçeyi yaptı da matematiği yapamadı , Türkçe öğretmeni havalara girecek , koltukları kabaracak , matematikçi ezilecek . Bu okulun matematikçisi kötü ya , bişey öğretemiyo. hı hı öyle ..

Öncesinde bizim okulda yapılan bir tartışmadan ve şu anda diğer hemen hemen tüm öğretmenler arkadaşlarımla zıtlaşmama neden olan  olayı da anlatayım da içim rahat etsin ;

Öğretmenler toplasıntayız ...müdür vs tüm kadro içerde

Öğretmen A : Biz okulda bilgi yarışması için öğrencileri şöyle hazırladık , böyle hazırladık , şu çalışmaları yapıyoruz ...

( hergün  kendileri , öğrencileri ders saatinde derslerinden alıp , bilgi yarışmalarına hazırlıyoruz diye , çalıştırdılar ,  belki kendi dersine de girmemiştir , )

Müdür : Çok güzel , çok güzel walla takdir ettim , aferin öğretmenim sana 5 veriyorum !

Öğretmen A:  Yalnız gazi hoca , efendim hiç bi çalışmaya katılmadı , öğrencileri yarışmaya hazırlamıyor ,

Müdür : hayırdır , gazi hoca kulaklarını çekerim ha, herkes yapıyor da sen niye yapmıyosun ? otur sıfır ! seni gidi gidi ..haylaz öğretmenim benim !

Gazi Hoca :  eehh , şeyyy , öff , pöfff hocam benim öğrencilerim yarışmaya hazır , özel bir hazırlık yapmaya gerek yok . bilgi yarışmalarına zaten karşıyım ben , bunlar bilgiyi ölçen bir ölçüt olamaz , modern anlayışta bunlar yok .

Öğretmen AB: ( öğretmen A nın kankisi --- Bağırarak --, emeğe saygı duymuyor adam , öğrencileri hazırmış , yürü git ya! , biz didinelim çırpınalım , sen kolunu kıpırdatma !

....

 

Yarışma sonucu ;

-emeğe saygı duymuyor diyerek, bağırıp çağıran  hocanın dersinden öğrenciler hiç soru yapamadı .  ( öğrenciyi iyi hazırlamamış ki !  biraz daha çalışmalılardı :))

- Matematikten 1 soru yaptılar şükür :) 4 sorudan ,  2 soruyu zaten hiç bi okul yapamadı. geriye kalan 2 sorudan 1 ini her okul yaptı bizimkiler yapamadı :))

Sonuçta 3. olarak elendik ..

Neyse ..

onu bunu bırakalım biz keyfimize bakalım , hababamı bir kez daha hatırlayalım ..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları