Bölünebilme Kurallarını ne için öğretiyoruz?

 

6.sınıfta bölünebilme kurallarını anlatıyorum . Şu an kitaplarda öğretilen " kural " olarak gösterilen şeyler üzerinde düşündüm . Bunları kitaplarda verilen şekliyle anlatmanın hiçbir mantığı yok.

1- Eğer bu işlemler bize kolay bölmeyi  yaptıracaksa , hesap makineleri daha kolay yaptırıyor. Hemen hemen her telefonda hesap makinesi var , bölünüp bölünmediğini bırak size tam sonucu saniyeler içinde söylüyor.

2-Eğer bunları öğretmekle , öğrencilerin matematiksel mantığı ve ilişki kurma becerileri geliştirilecekse , - ki olması gereken bu- şu andaki tek düze öğretilen , bölünebilme kurallarıyla , bunun mümkün olduğuna inanmıyorum .

Klasik anlayışa bakalım :

Örneğin 3 e bölünebilme kuralı :

Kural ..yaz ..Bir sayının 3 e bölünebilmesi için , rakamları toplamının 3 e bölünmesi gerekir . Örnek : 435 ( 4+5+7= 12 , 12 3 e bölünür sayı 3 e bölünür ) şu ..şu .. anladık mı ?

Anladık öğretmenim ..

iyi , yaz ...şimdi 9 a bölünebilme kuralı.

Bu verilen kural, evet pratik ..ama bu bir kural değil , hani kartlarla numara yapan sihirbazlar gibi birşey ..

Bu kural verme mutlaka terkedilmeli . Öğrenciler sürekli kuralları birbirine karıştırmaktalar . Çünkü öğrenci için hiçbir mantıksal yanı yok , sırf ezberlemeye dayalı . 

Tavsiyem :

Herhangi bir sayının bölünebilmesi için katı olması gerektiği ve , o sayının katları buldurulmalı  örneğin ben 100 e kadar katlarını yazdırıyorum .

2.basamak .

Bölenebilmenin temel mantığı anlatılmalı . Sayıları bölünebilen parçalara ayrıştırmasını öğrenmeli , sayıyı parçalara ayırmalı .

Örneğin ; 435 in 3 e bölünüp bölünemeyeceğini , şu şekilde düşünebilir

300 3 e bölünür , kaldı  135  , eğer 135 3 e bölünebilirse komple sayı 3 e bölünebilir , 120 3 e bölünür ,  kaldı 15 , 15 3 e bölünür dolayısıyla sayı 3 e bölünür .

Anlatımını yaptığım Bölünebilme Kurallarına bakınız .

4 e bölünebilme kuralına göz atın >>

Bu baya zor , bunu yapamazlar ..Bırakın yarım yamalak yapsınlar , bırakın yapamasınlar ama kendileri birşeyleri ezberlemek yerine biraz kafalarını çalıştırsınlar . Zamanla alışacaklar .



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları