Boyut kavramı

 Boyut : Üzerindeki bir noktanın yerini tanımlamamız için gereken minimum nokta sayısına denir. 

Örneğin:

Sayı doğrusu üzerindeki bir noktayı tanımlamamız için sıfırdan kaç birim uzak olduğunu bilmemiz yeterlidir.( 0, referans noktasını ayrı bir nokta olarak sayamazsınız . )


Şöyle düşünün , tek sıra halinde okula giriş yapmak için sıralandınız , sizin yerinizi belirlemek için sadece öndeki arkadaşınızdan yada arkadaki arkadaşınızdan itibaren sayarız . Önden 6.sırada gibi . 1 Boyut.

Eğer , sınıfta sıranızda oturuyorsanız 3 sıra olsun , Cam kenarı , Orta sıra ve Duvar kenarı . Sizin yeriniz için "cam kenarı " desek ? , cam kenarında arkanızda yada önününüzde başka arkadaşlarınızda oturuyor , siz hangisisiniz ? Bilemeyiz ..Dolayısıyla sadece cam kenarı demek yetmiyor .

Cam kenarından 4.sırada  , iki değişken kullandık , cam kenarı ve 4.sıra . 2 boyuta geçmiş olduk .

Örneğin , kağıt üzerine bir nokta koyun ve bu noktanın yerini tarif etmeye çalışın.

7.sınıfta işleyeceğiniz koordinat sistemi 2 boyuttan bahseder.

Bir başka örnek :

Sınıfımızdaki lambanın konumunu belirtmek için , Tabandaki hizasını bulup ( yataydan ve dikeyden nerde olduğunu bulmamız lazım ilk önce,  2 değişken kullandık ) daha sonra bir de lamba ne kadar yüksekte ise o kadar yükseğe çıkmamız lazım. Yükseklikle birlikte 3 değişken oldu.

Boyutsuz :
Nokta boyutsuz kabul edilir.

1 boyutlu :

1 boyutlu şekillerin sadece uzunluğu vardır.Doğru , bir boyutludur , doğrunun sadece uzunluğu vardır.

Doğru , Eğri ,üçgen ,  kare , çember , dikdörtgen , paralelkenar , yamuk , dörtgenler , beşgen , altıgen , sekizgen vs bir boyutludur.

2 boyutlu :

Düzlemsel , eni ve boyu olan şekiller 2 boyutlu şekillerdir.her türlü çokgensel bölgeler, karesel bölgeler , daire 2 boyutlu şekillerdir. Dikkat edin , karesel bölge diyorum ..kare demiyorum , örneğin çıtalardan oluşturulmuş bir kare yapsak , içi boş olsa ..bu tek boyutludur.( Gerçek dünyada değil çizim olarak düşünün ) Çember ve daire örneği ..

 

çemberin alanı olmadığından 2 boyutlu değildir , ama dairenin alanı olduğu için 2 boyutludur. 2 boyutlu şekillerin alanı vardır. 2 boyutlu şekillere bir örnek , Tv ekran görüntüsü olabilir .* ( bu cümle tartışmaya açıktır ) Televizyonda gördüğümüz görüntünün kendisinden bahsediyorum . Tabi ki tv de gördüğümüz bir ağaç 3 boyutludur.

Ucgensel bolgeler , karesel bölge , daire , dikdortgensel bölge , paralelkenarsal bölge , yamuksal bölge , tüm dörtgensel bölgeler , beşgensel bölgeler , altıgensel bölgeler , vs..çokgensel bölgeler ..2 boyutludur.


3 boyutlu cisimler:

içi dolu kübük şekiller, prizmalar , piramitler , her türlü maddesel materyaller , insan , hayvan ağaç ,küp , kare prizma , dikdörtgenler prizması , silindir , küre , altıgen prizma , dörtgen prizma , beşgen prizma  , Piramitler , insanlar , hayvanlar , Dünya..

3 boyutlu cisimlerin hacimleri vardır. içine sıvı örneğin su koyabilirsiniz . (ideal şartlarda düşünün , ideal şartlarda derken örneğin insanın ağzından hava / yada su girdiğini , ve insanı da sadece deriden oluşan içi boş bi madde düşünmeliyiz.  )

3 boyutlu olan prizma vs , sekiller eğer alanlardan yapılmamış olurlarsa , örneğin; çıtalarlan bir küp yaptınızı düşünün bu durumda bu şekil bir boyutlu olur ,

Gerçek dünyadaki tüm maddeler  3 boyutludur.*

Boyut kavramı biraz soyut olduğundan anlaşılması biraz zor olabilir .

Şekillerde hangisi genişlik, hangisi uzunluk , hangisi yükseklik bunlara takılmayın çünkü bakış açımıza göre değişir.

Boyut deyince aklmıza şunlar gelmeli :

Boyutsuz : Nokta

1 Boyut : Uzunluk

2 Boyutlu : Alan

3 Boyutlu : Hacim

2 boyutlu dünya nasıl olurdu ?


* Gerçek dünyadaki herşeyin 3 boyutlu olduğu ortaokul seviyesindeki öğrenciler içindir , bazı bilim adamlarına göre gerçek dünya aslında 4 boyutludur , insan duyusu en fazla 3 boyutu kavrayabildiği için 4. boyutu kavrayamıyoruz .

Benzer bir video

Kare ve karesel bölge arasında ne fark var? Kare içi boş , çizgilerden oluşmuş bir şekildir , karesel bölge kare tarafından sınırlandırılmış alandır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları