Cebirsel ifadelerde sadeleştirme kavramı üzerine

 Öğretmenlerimiz cebirsel ifadeler anlatırken sıkça "sadeleştirme" sözcüğünü kullanır , Örneğin genelde ;

işlem toplama çıkarma ise ,  birbirini sıfır yapan ( nötrleyen ) ifadeler için ya da işlem bölme ise bölününce 1 olan ifadeler için  kullanıyoruz .

7.sınıflarda \( \displaystyle +3x-3x \) gibi bir ifadeyi , "\( \displaystyle -3x \) ile \( \displaystyle +3x \) sadeleşir " deyip üzerlerine çizgi atıyoruz .

8.sınıflarda \( \displaystyle \frac{(x+2).(x+5)}{x+2} \) şeklindeki ifadeyi \( \displaystyle x+2 \)  ler sadeleşir deyip , üzerine çizgi atıp kalan  \( \displaystyle x+5 \) olarak yazıyoruz.

Evet bunlar doğru ancak sadeleştirme kavramı daha geniş bir kavram ..

Biz , \( \displaystyle +5x+3x \) gibi bir ifade için , " \( \displaystyle 5x \) ile \( \displaystyle 3x \) toplanır diyoruz

Yabancı kaynaklar ( khan academy ve diğerleri , Youtube a "simplify expressions" yazın ve anlatılanları izleyin )  \( \displaystyle 5x\) ile \( \displaystyle 3x \) , "benzer terimler sadeleşir "(toplama olsa bile ) deyip \( \displaystyle 8x \) yazıyor .

Bizim çarpma olarak öğrettiğimiz  \( \displaystyle 2(5x+3) \) gibi bir ifade için " dağılma özelliğini kullanarak sadeleştirme" diyor .

Bizim bölme olarak öğrettiğimiz \( \displaystyle \frac{(x+2).(x+5)}{x+2} \)  ifadeler için "rasyonel cebirsel ifadelerde sadeleştirme" kavramını kullanıyorlar .

Bizde sadeleştirme daha çok , birbirini yok eden ya da işlemin sonucunu değiştirmeyen durumlar oluştuğu zaman kullanılıyor , ancak yabancılar tüm işlemlere sadeleştirme diyor .

Bana göre , yabancıların kullandıkları daha mantıksal geldi , "sadeleştirme" daha basit hale getirme , var olan bir ifadenin yerine aynı değeri taşıyan aynı anlama gelen ama daha az karmaşık olan , daha az işlem yapmayı gerektiren ifadeler yazmak . Sonuçta yapılan o ..

Sonuçta aynı şeyi yapıyorlar , çok birşeyi değiştirir mi ?  Bilemiyorum ..ayrı bir tartışma konusu sanırım . Var olan durumu ortaya koymak istedim .


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları