Kesirlerle işlemlerde mantık kullanmak

 Kesirlerle işlemleri öğretirken klasik alışılagelmiş yollarla birlikte mantıkla da öğretmeye çalışıyorum . Bu özellikle üst düzey matematik becerilerine sahip öğrencilerin hoşuna giderken diğer öğrenciler anlamakta zorlanıyor ve kafa karışıklığı yaratıyor .

Bir örnek vereyim ;


Kesirlerde çıkarma olarak verilen bir işlemin alışılagelmiş bir yolla çözümü , tamların bozdurulması , sonra birim kesirlerin eşlenmesi ve çıkarma işleminin yapılması .

Bunun yanında şu şekilde de yapılabilir ;


Kesirden toplamda çıkarılacak miktar belli , 2 tam 3/4 , ilk önce 2 tamı çıkardım , işlem şu hale geldi 1 tam 1/3 ten 3/4 çıkarılacak ..
Genellikle buradan sonra yine klasik yönteme başvuruluyor ( tamın bozdurup üzerine eklenmesi ve birim kesirlerin eşlenmesi ) ancak yine mantıkla devam ediyorum .

1 tam 1/3 ten 3/4 çıkaracağım .. 3/4 çıkarmak demek masadan 3/4 lük parçanın alınması demek , 1/3 ten 3/4 alamayacağımıza göre , 1 tamdan 3/4 çıkarayım ..1/4 kaldı .

En son tamdan kalan 1/4 lük parçasıyla 1/3 lük parçasını toplarsam sonucu bulmuş olurum .

iki parçasını topladığımda , çıkarmadan işleminden nasıl toplama işlemine geldiğimizi gördüklerinde öğrenciler şaşırmıştı .

Buna benzer işlemleri modelleyerek göstererek pekiştirdim .

Özellikle bu tip işlemlerde motamot aynı işlemleri sürekli yaptırmak yerine yorumlamaya dayalı işlem yaparlarsa öğrencilerin ufkunun ve yorumlama yeteneğinin artacağına inanıyorum . Belki bu yöntem üç basamaklı , ( tamları bozdur , birim kesirleri eşle ve işlem yap ) metodundan daha karmaşık olabilir ancak matematik demek yorumlama demektir . işlemi şu an makinelar yapıyor .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları