Küme belirtmezle , boş küme arasındaki fark

 6.Sınıflarda kümeler konusunda küme belirtmez ile boş küme arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım ,Çoğu öğrenci bunun farkına varamıyor ve gözlemlediğim kadarıyla anlattığım halde anlayamıyor da . Arasında şöyle bir fark var.

Küme belirtmez ;

Kümenin içine girecek grup tam olarak belirlenemez. Bu bir sorun teşkil eder . Hangi kişileri , eşyaları vs kümenin içine yerleştireceğimize karar veremeyiz.

Küme belirtmez örnekleri ;

*Sınıfımızdaki kısa boylu öğrenciler

kim bunlar ? kime göre kısa boylular ? Ayşenin boyu fatmadan kısa ama cengizden uzun olabilir.Ayşe cengize göre daha uzundur.Herkes bir başkasından daha uzun olabilir , sadece bir kişi hariç, sınıfın en kısa kişisi , peki bu en kısa kişi , 4.sınıfta okuyorsa ve 3.sınıftaki arkadaşlarından daha uzunsa ..?

Burada söylemek istediğim kısa boylu öğrencilerin tespit edilememesi. "kısa boylu öğrenciler " cümlesinden ne istediğini tam olarak tespit edemiyorum . Bu cümle bir küme belirtmez.

Şu şekilde deseydi anlayabilirdim .

"Sınıfımızdaki boyu 160 cm  den kısa olan öğrenciler" . Bu kümenin elemanları olup olmadığını anlamak çok basittir.Elinize cetveli alır ölçersiniz. 1.60 dan küçükler varsa kümenin elemanıdırlar.Yoksa bu küme boş kümedir.Bu cümle bir küme belirtir.

"Sınıfımızdaki başarılı öğrenciler "

Küme belirtmez.Başarı kriteriniz nedir ? 45 den yukarı alanlar mı başarılı sayılıyor ? 60 dan yukarı alanlar mı ? yoksa 85 den yukarı alanları mı başarılı sayıyorsunuz? peki 30 alan bir öğrenci 15 alan bir öğrenciye göre daha başarılı değil midir? Kimler bu kümenin elemanıdır? Tespit edemem, dolayısıyla bu cümle bir küme belirtmez.

Boş Kümeye Örnekler;

"4 elli öğrenciler "

4 elin ne demek olduğunu biliyorum , etrafıma bakınırım varsa öyle bir kişi vardır, ki dünyada yok , o zaman bu küme boş kümedir.

"Ayda yaşayan tavuklar"

Ayda canlı olmadığına göre , tavukta yoktur. Bu bir boş kümedir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları