Matematikte ölçme ve değerlendirme üzerine

 7.Sınıfta denklemler ( Bir bilinmeyenli denklemi çözer , problemlere uygun denklem yazar ve çözer)  kazanımını verdikten sonra sınav oldular. Artık TEOG yerine gelen yeni sistemle birlikte ben de yazılıları klasik yazılı olarak yapmaya başladım . Bir sınav sonrası öğrencimin sorulara verdiği cevap ;


Öğrenci 2 / b seçeneği hariç , x i doğru bulmuş ancak hiçbir işlem yok . Öğrenciye puan verilip verilmeyeceği konusunda tereddütte kaldım , biraz değerlendirme hakkında düşünmemi sağladı açıkcası , ayrıca Facebook grubumuza da attım ki , diğer öğretmen ve veliler ne düşünüyor görebileyim.

Öğrencinin verdiği cevaplarla ilgili görüşüm 

Öncelikle öğrencimin herhangi bir kopya çekmediğinden eminim , değelendirirken böyle değerlendirin , öğrenci x leri zihinden hesapladığına eminim , deneyerek ya da değil .

Diğer birçok faktörü görmezden gelir ve öğrencinin sadece cevabına göre objektif olarak değerlendirme yaparsam , bu cevaplara puan vermezdim , çünkü amacımız öğrencinin x i bulması değil , konumuz denklemler , dolayısıyla öğrencinin denklem çözme basamaklarını biliyor mu ? bilmiyor mu ? , denklemi usulune uygun olarak çözüyor mu ? bu kazanımları kazanıp kazanmadığını   öğrenmem gerekiyor . Facebook grubundaki birçok arkadaşın atladığı nokta burası , x kaçtır değil amacımız . Eğer bu bir test olsaydı , ne şekilde çözdüğü bizi ilgilendiren birşey değildi , ama bu bir klasik sınav .

Usulune uygun olarak denklem çözebilmesi neden önemli ?

  • Bir sonraki kazanım olan doğru grafiklerinde kullanacak
  • 8.sınıfta 2 bilinmeyenli denklemlerde kullanacak
  • Kazanım denklem , artık lise müfredatı da dahil olmak üzere hemen hemen her matematiğin sonucu denkleme dayanıyor . Denklem çözemedi mi , matematik yapamıyor anlamına gelir .

Öğrencinin çözümü neye dayanıyor ?

1- Öncelikle soruların cevapları tam sayı çıkıyor , eminim rasyonel çıksaydı bu sonuçları bulamayacaktı .

2-Sorular ilk sorular dolayısıyla en alt basamak , en basit kazanımın  soruları , eminim daha kompleks olan soruları yapamacaktır , buna delilim ise 2 nin b seçeneğini yanlış bulmuş , evet çözüme yönelik  60 ı 4 e bölmek gibi birşeyler yapmış ancak sonucu bulamamış .

Üniversite eğitimimiz eksik 

Üniversiteden 2007 yılında mezun oldum , o dönemde gördüğüm ölçme değerlendirme dersinden hatırladğım , açık uçlu soru nedir , test tekniği nedir , birbirlerine üstünlükleri / eksiklikleri gibi şeyleri öğrendiğimizi hatırlıyorum . Hiçbir zaman farklı senoryalara göre nasıl davranılması gerektiği hakkında bir görüş alışverişi / tartışma yapmadık  , örneğin öğretmen adaylarına bu tip yazılı kağıtları dağıtılır ve kaç puan neden dolayı verdiklerini açıklamaları istenebilirdi .Şu an bu tip şeyler öğretiliyorsa özür dilerim , bilmiyorum .

Öznel  değerlendirme etkin

Örneğin bu soruya ben puan vermezdim ancak Facebook grubunda gördüğüm kadarıyla birçok kişi puan verilmesinden yana , dolayısıyla bu öğrenci bende değilde bu görüşte olan başka bir öğretmende olsaydı yüksek bir puan alacaktı . Aynı cevap ama iki ayrı puan / sonuç . İlginç ..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları