Öğrencileri makine gibi düşündürmek

 

Öğrencilere kural öğreterek , Makinalara verilmesi gereken komutları öğrencilere öğretiyor, onları makineleştirmeye çalışıyoruz.

Ve hatta daha da ilginci Türkiyede makineleşebilen , yani kuralı algılayabilip uygulayabilen öğrenciler "başarılı" , diğerleri ise "başarısız" konumuna sokulmakta.

Doğal sayılarda yuvarlama kavramındaki kuralın kullanılmaması , ve alernatifi konusunda bir yazı yazıyordum .

Scientix matematik eğitimi konferansına gönderilen bir "doğal sayılarda yuvarlama" sunumunda aynen kural bazında ele alındığını gördüm.

Öğrencilerin “yuvarlanacak basamaktaki sayının sağındaki rakam 5 veya 5’ten büyükse yuvarlama yapılacak basamaktaki rakam 1 artırılır, sağındaki diğer rakamlar silinir. Bu rakam 5’ten küçükse yuvarlama yapılacak rakam değişmez, sağındaki rakamlar atılır kuralını ....

( lütfen anlamaya çalışmayın )

Diğer yuvarlamalarla ilgili nette başka kurallar bulabilirsiniz.

Örneğin ;

312 sayısını en yakın 10 luğa yuvarlayalım gibi bir soruya 312 nin onlar basamağını bul ( 1 ) , sağında kaç var ? 2 , 5 ten küçük olduğu için sayı aynı kalır , sağındaki diğer rakamlar  sıfırlanır , 310  vs ..( klasik olarak hemen hemen tüm öğretmenlerimizin anlatımı ve kitaplar bu şekilde )

Bu tip bir uygulamayı , proğlamlama - kod yazan arkadaşlar daha iyi bilir , bunu makinelere söylersiniz , çünkü makine kendi kendine bir çözüm üretemez.

Proğramlamanın genel mantığı şudur :

Şuna bak , doğruysa şunu yap değilse şunu yap .

Örneğin yukarıda verdiğim kuralı , Doğal sayılarda yuvarlama oyunumda uyguladık . Proğramın hangi basamağa bakması gerektiğini , eğer ; 5 ve 5 ten büyükse ne yapması gerektiğini , değilse ne şekilde yapmasını gerektiğini kodlamacı arkadaşlarımız kodladı.

Bunu öğrenciye ne gibi bir katkı sağlayabilir ? Kuralı bilecek , kuralı uygulayacak . Eğitim sistemimizde hemen hemen çoğu kazanımda verilen bu , kural bilecek , kuralı uygulayacak.

Onları düşünmeden alıkoyarak , makineleştirerek yazık ediyoruz . Yapmayalım .





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları

Sözel ifadeleri cebirsel olarak yazma