Yapılandırmacı yaklaşım neden başarısız oldu ?

 Türkiyeye yapılandırmacı yaklaşımın sesleri ilk 2006 yıllarında duyulmaya başlamıştı , o zamanlar üniversitedeydim , yapılandırmacı  , öğrenci merkezli yaklaşım geliyordu . Umutlanmıştık ancak görüyorum ki on senede değişen pek birşey yok . Türkiyede yapılandırmacı yaklaşım bir türlü uygulanamadı . Bana göre bunun en büyük nedeni

Sınav ..

1-Liselere öğrenci seçerken sorulan sorular yapılandırmacı yaklaşımdan tamamen uzak .

Öğretmene yapılandırmacı yaklaşım uygulayacaksın de , Liselere sınavla öğrenci seç , hadi sınavla öğrenci seçiyorsun  sorduğun sorular klasik stilden hiçbir farkı olmasın , ( Klasik stilden uzak soru nasıl olur ?

Timss sınav sorularına göz at >> 2007 yılı  2011 yılı  )

bu durumda öğretmen ne yapacak ? Tabi ki en fazla neti nasıl çıkartabilirimin hesabını yapıp , test üstüne test verecek, soru kalıplarını ezberletecek, konuyla alakalı alakasız yüzlerce saçma sapan soru çözdürecek.

2-Ara kademelerde bile hala deneme sınavları yapılıyor .

Deneme sınavı yapmak güya yasak ancak , 5-6-7.sınıflarda da her okulda deneme sınavları yapılmaya devam ediliyor . Deneme sınavlarında çıkan sorular ise yapılandırmacı yaklaşımdan tamamen uzak . Test üzerine yoğunlaşmamış öğrenciler maalesef başarısız oluyor . Bu durumda öğretmen gerek veli baskısı , gerek müdür baskısı nedeniyle sürekli teste yoğunlaşmak zorunda.

3- Klasikleşmiş öğretmen davranışlarını değiştirmeniz zor ,

Öğretmenlerimizin otumuş bir anlatım şekli var , klasik .. kendi öğretmeninden nasıl öğrendi ise o şekilde ders anlatmaya devam ediyor. Buna iten en büyük neden yine "sınav " .

Ölçme ve değerlendirmenizi yapılandırmacı yaklaşımla uyumlu hale getirmediğinizde maalesef Türkiye pisa ve timss gibi uluslararası sınavlarda başarısız olmaya devam edecektir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları