Çarpım tablosu ezberletme yöntemim

Bu sene yeni atandığım okulumda çocukların genel durumlarına bakmak amacıyla tek tek çarpım tablosu sordum maalesef 5.sınıftan 8.sınıfa kadar çok büyük bir kitle okulumda %90 diyebilirim çarpım tablosunu bilmiyor. 

Bu yazıda bunun nedenlerine ve bu nedenleri aşmak için yaptığım etkinliklere yer vereceğim. ,

1) Çarpım tablosu ilkokul öğretmenleri tarafından yanlış metodla öğretiliyor. 

Öğretilen yöntem tekrarlı toplama metodu , yani örneğin 9 ları çocuk  9 - 18 - 27 - 36 - 45 vs diye öğreniyor . 

Benim zamanındaki  metod ise , "kere" metodu :

9 kere 1 = 9 

9 kere 2 = 18  

9 kere 3 = 27 ...vs şeklindeydi

 sonra bu metodtan vazgeçildi ve tekrarlı toplamaya geçildi. 

Sorunun kaynaklarından biri tekrarlı toplama metodu

Bu metoda geçilmesindeki amaç zannediyorum çocuğa çarpmanın tekrarlı toplama olduğunu kavratmak.

Öğrenciye çarpmanın tekrarlı toplama olduğu anlatılmalı ama bu çarpım tablosuyla olmamalı. 

Tamamen yanlış, alt alta yazmalı klasik bir çarpma yaptığını düşünelim, örneğin 3 basamaklı bir sayıyla 2 basamaklı bir sayıyı çarpıyor olsun,  çocuk her bir çarpmada tek tek baştan sayıyor, ki bazı basamaklarda şaşırıyor şaşırdığı zamanda da zincir kopuyor ve sonuç tabi ki yanlış . 

ikincisi beynin işleyişinden dolayı yanlış.. şimdi yazacaklarım sezgilere göre yazılmıştır, bilimsel bir geçerliliği yoktur. 

Örneğin bilgisayarda iki tip işlemci var aslında bir ram dediğimiz geçici bellek ve işlemleri süper hızlı yapabilme yeteneğine sahip. 

Diğeri ana işlemci çok daha karmaşık ve işin içinden çıkılması zor, ilk kez karşılaşan durumlarda aktif olan ve ana işlem yapıp, karar verme merkezi. 

Beynimizi de buna benzetiyorum, gecici bellek ya da artık otomatikleşmiş davranışlarımızı kontrol eden merkez ( reflex davranışlardan bahsetmiyorum ) ve de ana işlemlerin yapıldığı asıl beyin. 


Örneğin konuşma, bu ana merkezden değil de geçici ya da ilk işlem merkezi diyebileceğim bölgede işleniyor. Çünkü bir kişinin zekası ne kadar geri olursa olsun eğer dilinde ya da konuşmayı kontrol eden merkezde fiziksel bir sorun yoksa konuşulanları anlayıp size cevap verebilir. 

Bizim de ezberlemede yaptırırken ana işlemci merkezine değil de bu ön işleme mi diyeyim geçici bellek mi diyeyim orayı kullanmamız gerekiyor. 

Çocuk yaptığı çarpımın sonucunu düşünmeden söylemeli, bu bir otomatikleşmiş birşey olmalı. Düşünceden, analizden değil ezberden gelmeli. Oysa tekrarlı toplama metodu sürekli ana işlemciyi kullandırmaya yönelik. 1 tane 9 , 9 yapıyor 2 tanesi 18 , 3 tanesi 27 vs gibi.. sürekli hesaplamalar dönüyor.

Uyguladığım Yöntem :

Yöntemin temeli yazarak sözel tekrar.. 

Tahtaya bir grubu yazdım, örneğin 3 leri.. ve komple sınıfın yüksek sesle benimle birlikte tekrar etmesini istedim ..

3 X 1 = 3   " 3 kere 1 , 3.. "

3x2 = 6    " 3 kere 2, 6 .." 

.....Bu şekilde komple bir seriyi 3 kez yüksek sesle tekrar ettik, sonra serinin sadece cevaplarını silip sırayla öğrencileri tahataya çıkarttım ve yine sınıf tekrar ediyor öğrenci cevapları yazıyor, sonra cevapları yine silip öğrenci tek başına hem söyleyip hem de cevapları kendisi yazıyor, en sonunda yüzü sınıfa dönük olarak kendisi sıradan sayıyor..3 kere 1, 3 ..3 kere 2 , 6 vs.. diye. Bunu komple sınıftaki tüm öğrenciler tahtaya bu şekilde çıkarak tekrarladık. 

Ödevleri, 20 kez komple 3 ler yazılacak ve yazarken de dışından söyleyeceksin . 

3 kere 1 , 3 deyip aynı zamanda yazmalarını söyledim, ve sıkı bir şekilde kontrol ettim. Her birini tekrar kaldırıp sordum. 

Bu şekilde, bir gün sadece 3 leri, diğer gün sadece 4 leri vs ..sonra 3 ler, 4 ler 5 ler, sonra diğer grup, sonra komple vs  2 hafta harcadım diyebilirim ama normal ezberlemeye göre çok daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Özellikle matematik başarısı düşük öğrencilerin gözlerindeki ışıltı görmeye değer. 

Zaman aralıklarıyla tekrarlamak gerekli ki, öğrenci komple ezberlesin ve artık bisiklete binmek gibi bir olaya dönüşüp bir daha asla unutamasın. Tekrarlatmayı matematik başarısını düşük bulduğunuz kolay unutabilecek öğrencilere ödev vererek de yapabilirsiniz. 

Ses ve Yazma 

* Buradaki püf nokta ses..konuşma, öğrenciler arapça sure ezberliyor. Her bir kelimenin anlamını düşünmeden ya da bilmeden yapıyor. Bunu ezberleyebilen bir insan anladığı dilde ezberi nasıl yapamıyor aklım ermiyor, özellikle üstüne düşüp öğrencileri zorlamadığımız ya da doğru yöntem teknikleri göstermediğimiz için. 

Ses ve yazının da birlikte kullanılması da ayrıca iyi diye düşünüyorum hem ses hafızası, hem de el yani yazı hafızası ediniyor. Örneğin, Matematik yazarken önce m harfi kullanacağım sonra a sonra t vs diye hiçbir zaman düşünmüyoruz değil mi ? bunda da aynı olması lazım. 6 kere 7 dediğimde çocuğun eli direkt olarak 42 ye gitmeli, eğer yeterince tekrarla yazarsa gider.. 

Tekrar ...

Bir hareketin artık unutulmaması için belirli aralıklarla ve belirli sayıda tekrar edilmesi gerekiyor, 

Örneğin yeni bir dil öğrendiğimizde zorlanmamızın nedenlerinden biri dilin hala ana işlem merkezinde olmasındandır. Eğer sözle ve yazıyla yeterince işin içinde olursanız, beyin onu kullanırsa artık beyin otomatik mekanizmaya atar ve beyin devreden çıkar. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları